torstai 23. syyskuuta 2021

Ulosoton tilanne 09/2021

 Syyskuu, palkkapäivä ja ulosotto. Tästä se taas lähtee.

Palkkaan tuli pieni extra kun tein muutaman tunnin ylitöitä, ulosmittaukseen meni tässä kuussa 1 372,17 €. Tuo muutama ylityötunti on oikeasti todella kätevä tapa tehdä ylimääräistä lyhennystä. Ajallisesti muutama tunti kuukaudessa ei ole yhtään mitään, mutta minun tuloilla kaikesta ylimääräisestä palkasta menee aina suoraan 80% ulosottoon ja lyhentää siis suoraan velkoja.

Omalla kohdallani ulosoton korot ovat tällä hetkellä noin 750 euroa kuukaudessa. Normaalikuukautena ulosmitatusta 1 200 eurosta vain 450 euroa päätyy todella lyhentämään summaa ja loput menevät korkoihin. Näin ollen jos ylitöiden kautta saa vaikkapa 225 euroa kuukauteen, tämä vastaa puolta kuukauden todellisesta lyhennyksestä. Eli jos kahtena peräkkäisenä kuukautena tekee tuon saman verran ylitöitä niin käytännössä kahdessa kuukaudessa ulosoton kokonaissumma pienenee saman verran kuin se ilman ylitöitä pienenisi kolmessa kuukaudessa.Syyskuun jälkeiset luvut näkyvissä yllä. 1 372,17 euroa jaettiin viidelle eri velkojalle. Tämä tarkoitti muutaman satasen lyhennystä per maksettu velka.

Tarkkasilmäiset huomaavat PRA:n velan kohdalla korkojen olevan negatiiviset. Tämä tuskin pitää paikkaansa, vaan minulla on taulukossa viime kuun osalta joku pieni virhe. En vaan ole sitä vielä löytänyt.
Dashboard-näkymästä huomiona se että vihdoin muutos velkojen alkusummiin ylitti 10 000 €. Hitto että tuli tyytyväinen olo kun vihdoin tuo kymppitonnin raja meni rikki. Nyt on muutenkin todella kova motivaatio hoitaa näitä asioita kondikseen.


Erittäin hienona mittarina huomasin myös että olen tällä hetkellä 1 351 euroa edellä huhtikuussa tekemääni tiukinta arviolaskuria (https://asiakkaanaulosotossa.blogspot.com/2021/04/arviolaskuri-tuleville-vuosille.html). Tiukimman arviolaskurin mukaan velat olisi kuitattu 2031 vuoden alussa ja tällä hetkellä olen noin neljä kuukautta edellä suunnitelmaa. Todella hyvä suoritus.


Muutama kuukausi aiemmin kerroin että ulosottoon olisi tulossa vielä yksi velka. Noin 3 000 euroa perintäyhtiöltä - keikka jota olen odottanut ulosottoon jo 2019 vuodesta. No tilanne kuitenkin muuttui sen osalta niin että päätin hoitaa sen ulosoton ulkopuolella. Kun asia oli jo käräjillä, tein vielä sovinnon velkojan kanssa eikä asia päätynyt tuomiolle. Maksan tuon summan pois 12 kuukauden maksuohjelmalla, ensimmäiset erät yhteensä 650 euroa on jo maksettu.


Ulosoton ja muiden velkojen takia edelleen on todella tiukkaa ja kaikki rahat menevät velkoihin ja perustarpeiden täyttämiseen. Ylimääräistä mihinkään ei jää senttiäkään. Oma ärsytys aiempien valintojen osalta on ollut taas ajoittain erittäin kova. Miten ihmeessä perusjärkevä ihminen on voinut toimia näin tyhmästi. Velkjoen hoitamiseen menee kuitenkin vielä kymmenisen vuotta, mahdottoman pitkä aika.


Velkojen vanheneminen ja ulosmittauksen kanssa eläminen yhteensä 15 vuotta tuntuu todella pitkältä ajalta ja kovalta rangaistukselta jos sitä vertaa esim. toisen ihmisen henkeen ja terveyteen kohdistuneiden väkivaltarikosten tuomioon.

Suomi on maa, jossa velalliset ja (tuomitut) talousrikolliset kärsivät mielestäni kovimmat rangaistukset.


Nyt tsempataan tällä systeemillä vielä noin 1,5 vuotta. Sen jälkeen pankkilainoista yksi tulee kokonaan maksetuksi, sekä muista pienemmistä ulosoton ulkopuolisista veloista poistuu neljä kappaletta. Tämä tulee tarkoittamaan minulle käteenjäävänä rahana 750 euroa lisää joka kuukausi. Tuolla rahalla pystyy taas viettämään vähän laadukkaampaa elämää sekä tekemään ylimääräisiä lyhennyksiä ulosottoon.


Päivityksiä luvassa jälleen ensi kuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosotto tammikuu 2023 - ihan vähän synkkää

Joo, edellisestä päivityksestä on jo kulunut kuukausi. Joulukuun tilannekatsausta en jaksanut kirjoittaa ollenkaan, koska velkojen myynti ve...