perjantai 23. joulukuuta 2022

Ulosotto - velkojen myyntiä eteenpäin sekä ensi vuoden spekulointia

Jouluinen update ei olekaan tällä kertaa ihan perinteinen. Jätän taulukoiden ja laskelmien esittelyn ensi viikkoon tai jopa tammikuun puolelle ja keskityn tällä kertaa pariin ulosottoon liittyvään pointtiin.

Velkakirjojen myynti yhtiöltä toiselle on sinänsä täysin tavallinen ja laillinen akti, eikä sen saa aiheuttaa velalliselle lisäkuluja. Minulla on tässä vuosien varrella jonkin verran kokemuksia näistä velkakaupoista ja nyt loppuvuodelle niitä osui taas pari lisää.Tässä pieni otos tilanteesta marraskuun jälkeen. Taulukossa velkojien nimet ovat alkuperäiset velkojat. Vuosien varrella tästä Santanderin velka on myyty eteenpäin Lowellille ja Norwegianin velka Intrumille. Näillä myynneillä ei ulosoton jaksotukseen ole ollut juurikaan vaikutusta; Intrumille ei ole muita velkoja kuin tuo norski, joten Intrumin osuus kokonaispotista on täsmälleen sama kuin Norwegianille oli. Santanderin velan myynti lisäsi Lowellin kokonaispottia ja näin ollen kasvatti Lowellin saatavia puolen vuoden jaksotuksen kautta. Koska Lowellilla on tuota Santanderin velkaa vanhempia saatavia, kaikki suoritukset kohdistuvat muualle eikä Santanderin velka lyhene.

Tuoreimmat myynnit joulukuulta siirsivät Aasan ja AA-yleislainan velat myös OK-perintään. Tämä muuttaa nyt peliä vähän enemmän. OK:n velkapotti nousi merkittävästi suunnilleen 12 000 eurosta 25 000 euroon. Eli OK:n osuus kokonaisvelasta yli tuplaantui. Tämä tarkoittaa että OK:n veloille tulee jatkossa kohdistumaan jaksotuksen kautta yli tuplasti enemmän rahaa kuin aiemmin. Tämä vaikuttaa myös velkojen maksujärjestykseen. Aiemmin lyhennyksiä on kohdistettu sekä OK:n veloille, tarkemmin sanottuna tuolle pienimmälle noin 200 € velalle, sekä Aasan että AA-yleislainan veloille vaan eipä enää.

Nyt joulukuussa ennakoin koko ulosmittauksen kohdistuvan Norwegianin velkaan. Enpäs vaan osannut huomioida näitä tulevia velkamyyntejä. Nyt kävi niin että norskeille ei kohdistettu markkaakaan vaan kaikki eurot menivät OK:lle. Aiemmasta kuitenkin poiketen tuo OK:lle kohdistettu raha ei kohdistunut enää tuolle pienelle velalle vaan koko potti meni tuohon alunperin AA-yleislainan kautta tulleeseen velkaan johtuen ilmeisesti siitä että se on veloista vanhin.


No mitä merkitystä tällä kaikella sitten on? Toisaalta ei mitään ja toisaalta paljonkin.
  • Jos ja kun tavoitteena on maksaa kaikki velat niin suunnilleen yhdentekevää missä järjestyksessä ne maksetaan?
  • Isommat velat kerryttävät paljon korkoja. Tästä syystä suurimpia velkoja haluaisi maksaa äkkiä pois riippumatta siitä kenen velkojan nimissä ne ovat.
  • Koska nyt OK:lla yksittäisenä velkojana on aika suuri kokonaisosuus veloista, sinne kohdistuu isoja lyhennyksiä. Isot lyhennykset pienempiin yksittäisiin velkoihin tarkoittaa sitä että ne lyhenevät aika nopeasti ja tällä tavalla yksittäisten velkarivien lukumäärä tulee ajan kuluessa pienenemään nopeammin.
  • Kaikki tähän blogiin tekemäni ennusteet perustuvat alkuperäisten velkojien tilanteeseen. Jokainen muutos vaikuttaa kaikkien maksuohjelmiin jaksotuksessa käytettävien prosenttiosuuksien takia. Eli jokainen mun tulevaisuutta ennustava taulukko on päin persettä. Arvatkaas montako tuntia kuluu aikaa jos päivitän nuo kaikki taulukot ja ennusteet kuntoon?


Ai niin, ensi vuodelle on ulosotossa tulossa kokeilu jossa suojaosuuksia nostetaan takuueläkkeen tasolle. Omalla kohdalla tarkoittaa käytännössä sitä että ulosottoon pitäisi mennä noin 200 €/kk vähemmän kuin aiemmin. Pikaiset pohdinnat tästä:
  • Käteen jää 200 €/kk enemmän, hyvä juttu. Helmikuussa saan taas yhden ulosoton ulkopuolisen velan kuitattua maaliin, tästä vapautuu 350 €/k lisää. Elokuussa päättyy seuraava uo:n ulkopuolinen velka, se tekee 80 €/kk lisää. Syyskuusta alkaen minulle ilmestyy yhteensä käyttörahaa yhteensä 630 €/kk. Sitähän tuntee loppuvuonna olonsa rikkaaksi!
  • Ulosotto lyhenee 200 €/kk vähemmän. Lisäksi korkojen nousu vaikuttaa vähintään toisen 200 €/kk. Tarkoittaa yhteensä sitä että ulosottovelat lyhenee noin 400 €/kk vähemmän kuin aiemmin. Joulukuussa lyhennys oli noin 500 €, eli jatkossa ulosotto lyhenisi noin satasella per kuu. Eli ei yhtään mitään. Ei toivoakaan saada näitä velkoja maksettua ikinä. Täysin toivotonta.
  • Eli toisin sanoen kaksi ylempää pointtia yhdistäen: Minusta tulee äveriäs ulosoton asiakas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosotto tammikuu 2023 - ihan vähän synkkää

Joo, edellisestä päivityksestä on jo kulunut kuukausi. Joulukuun tilannekatsausta en jaksanut kirjoittaa ollenkaan, koska velkojen myynti ve...