keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Ulosotto heinäkuu 2024 - Pitkä postaustauko päättyy

Noniin, paljon on vettä virrannut Kemijoessa ja vähän pienemmissäkin puroissa edellisen postauksen jälkeen, mutta täällä taas ollaan.


Tein edellisen, varsin suppean, tilannepäivityksen tammikuussa 2023. Tuolloin suojaosuuksia oli nostettu, korot olivat korkealla ja velkoja myytiin velkojalta toiselle. Mieli oli vähän maassa, eikä näissä omissa taulukoissa tapahtunut mitään merkittävää. Nyt on tilanne kuitenkin toinen.

Vuonna 2023 kuvio ulosoton kanssa pysyi hyvin stabiilina joka kuukausi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (lomarahat, bonukset) - palkan ulosmittaus oli noin 1 100 €/kk ja korkoja kertyi suunnilleen saman verran. Eli täysin plus miinus nolla velkojen lyhenemisen osalta. Vitutti aika paljon joka kuukausi kun ei veloille tapahtunut oikeastaan mitään. Tänä vuonna onkin sitten tapahtunut.


Aiemmin pohdin itsekseni mahdollisen akordin neuvottelemista eri velkojien kanssa. Akordihan tarkoittaa käytännössä velkojen anteeksi antoa joko osittain tai kokonaan. Koska minulla velkaa on niin paljon, niin yksittäisen pienen velan osittainen tai kokonainen anteeksianto ei olisi venettä heilauttanut, enkä tämän takia alkanut edistämään asiaa. Helmi-maaliskuun taitteessa kuitenkin yllättäen suurimman velkapotin (alunperin Bank Norwegian) nykyinen haltija oli yhteydessä ja ehdotti osittaista akordia ja että loppuvelka hoidetaan ulosoton ulkopuolella. Neuvottelujen jälkeen päästiin sopimukseen ja yhtäkkiä ulosoton potista suli pois melkein 36 000 euroa. Maksan tuon summan kokonaisuudessaan ulosoton ulkopuolella, mutta korkokuluja tälle velalle ei tule enää markkaakaan lisää. Ulosotossa ollessa tuo velka kerrytti korkoa yli 300 €/kk, joten tällä on todella suuri vaikutus. Tämä oikeastaan mahdollistaa sen että minun on edes mahdollista maksaa kaikki velat vaikka korot ovatkin edelleen korkealla.


Muutenkin elämässä on tapahtunut hyviä asioita niin töissä kuin työn ulkopuolellakin. Nämä kaikki auttavat ja motivoivat edistämään ja seuraamaan taas tätä urakkaa eteenpäin. Tässä tuleekin päivitetyt taulukot ja avaan tilannetta yksityiskohtaisemmin.



Kokonaistilanne dashboard-näkymässä näyttää nyt tältä. Taulukossa on velkojat edelleen alkuperäisillä nimillä, vaikka useampikin on vaihtanut haltijaa. Aloitetaan kuitenkin vasemmasta yläkulmasta - velkojen lyheneminen per velkoja. Tässä huomio kannattaa kiinnittää ylimpänä etenevään käyrään. Alunperin Bank Norwegianin velka, sain tätä lyhennettyä neljän ja puolen vuoden aikana reilulla kymppitonnilla 45 500 € --> 35 300 €. Velan suuren määrän takia tämä kasvoi korkojen takia joka kuukausi useammalla satasella, pudotukset tulevat aina niinä kuukausina kun tähän kohdistettiin ulosmittausta. Nyt tämän vuoden maaliskuussa tuo putosi kuitenkin nollaan yllä mainitun akordin myötä.

Pienempien velkojen osaltakin tilanne näyttää etenevän oikeaan suuntaan, alla niistä erillinen kuva. Tässä oikeasti pitäisi kaikkien käyrien mennä alaspäin, vääristymän aiheuttaa velkojen myynti velkojalta toiselle. Taulukossa ne on edelleen alkuperäisillä nimillään. Lähimpänä nollaa on entinen AA-yleislaina, joka on nykyään OK-perinnän hallinnoima. Koska OK-perinnän velkojen osuus koko potista on nykyään merkittävästi alkuperäistä suurempi, sille kohdistuu myös enemmän rahoja ulosmittauksista. Tämä puolestaan on aiheuttanut isoja kohdistuksia juuri tuolle kaikkein vanhimmalle AA-yleislainan velalle. Vähitellen nuo kaikki tuossa kuitenkin menevät alaspäin.


Seuraavassa kuvassa näkyy ulosoton kokonaisvelan eteneminen. Viime vuoden osalta käyrä näyttää hyvin suoralta, mutta tänä vuonna suuri pudotus akordin ansiosta ja sen jälkeen taas tasaista laskua. 2023 vuodelle tullut suojaosuuden korotus myös näkyy koko vuodelle kertyneissä maksuissa. Ennen korotusta 2022 palkkoja ulosmitattiin yhteensä noin 20 900 € kun 2023 summa jäi 19 100 euroon, vaikka todellisuudessa sain viime vuonna enemmän palkkaa kuin 2022. Tänä vuonna olen tähän mennessä maksanut ulosottoon 15 300 €.


Alkuperäisestä summasta ulosotossa on nyt maksettu (tai ainakin poistettu ulosoton piiristä) 44,6 %. Melkein puolet siis!


Tässä värityskirjamainen seuranta vielä eri veloista. Mitä tummempi väri, sitä suurempi velka. Lopulta kaikki rivit tulevat näyttämään pelkkää valkoista. Tässä on hyvä huomata miten jotkut velat vaihtavat ensin väriä vaaleammaksi ja sitten palaavat takaisin tummemmaksi. Useimmiten tämä johtuu siitä että velkaan on kohdistettu rahaa ulosoton toimesta ja se on painunut juuri jonkun rajapylvään ja sitten seuraavana kuuna korot ovat nostaneet sen takaisin seuraavalle tuhatluvulle.



Alla olevaan kuvaajaan taulukoin kumulatiivisesti kaikki ulosottoon menneet eurot. Tämä aiheutti vähän mielipahaa, kun tajusin että hieman alle viidessä vuodessa olen maksanut ulosottoon jo yhteensä 96 844,18 euroa. Siis melkein sata tonnia, hyi! Tuosta summasta velkojen lyhenemiseen on mennyt 37 616,75 euroa, korkoihin 54 408, 93 euroa ja taulukkomaksuihin 2 794,50 euroa.
Ei kuulosta hyvältä tuo velkojen ja korkojen välinen suhde, täysin kohtuutonta minun mielestäni. Taulukkomaksut harmittivat kovasti kaksi ensimmäistä vuotta, mutta tässä vaiheessa niihin mennyt pari tonnia on jo täysin merkityksetön.
Miettikääpä mitä tuolla sadalla tonnilla olisi voinut tehdä - sijoittaa kasvamaan korkoa, maksaa pienen asuntolainan kokonaisuudessaan tai käydä vaikka 20 kertaa 5 000 euroa maksavalla ulkomaanmatkalla - siis neljä kertaa vuodessa kunnon porvarimatkalla!


Viimeisenä kuvaajana vielä ennusteet tuleville vuosille. Aloin tekemään tätä vuonna 2021 ja olen aina kvartaalin (neljännesvuosi) välein päivittänyt sen hetkisen tilanteen mukaan.
Nyt tämän vuoden ensimmäisestä kvartaalista alkaen sain alkaa piirtämään käyriä merkittävästi alemmas. Samalla innostuin päivittämään ennusteet palkkakehityksestä sekä koroista. Ennustin korkojen tippuvan tasaisesti muutaman kerran vuodessa, päätyen kahden prosentin tasolle. Tämäkin tarkoitaa tietysti ulosoton asiakkaalle 7 % + 2 % eli 9 % kokonaiskorkoa.
Ennusteen mukaan velat alittavat 50 000 € vuoden 2028 ensimmäisen kvartaalin aikana ja päätyvät lähelle nollaa vuoden 2030 ensimmäisen kvartaalin jälkeen. Tavoitteenani on hieman kiristää vielä tahtia, mutta katsotaan pystynkö siihen.


Toivottavasti joku jaksoi lukea loppuun saakka ja sai tästä jonkinlaista vertaistukea, tietoa tai vaikka huumoria. Ainakin olen pitänyt kiinni päätöksestäni että minähän jumalauta hoidan nämä kunnialla maaliin ja maksan takaisin korkoineen jokaisen markan mitä olen lainannutkin.

Laittakaapas alle kommenttia jos haluatte että jatkossakin päivitän tätä seurantaa. Oikein mukavaa kesänjatkoa kaikille.

6 kommenttia:

  1. Hei,minkälaisen akordin sait Norwegianin lainalle?.Itsellä myös sama laina Intrumilla,30k sinne meni vuonna 2022.Tein maksu sopimuksen että maksan 600€kk.Jäljellä 19200€.Olen saamassa ennakko perintöä syksyllä ja en mitenkään haluaisi kaikki laittaa tähän.Maksoin 4 vuotta ennen perintään siirtoa lainaa,joten korkoa on maksettu reilusti😀Olisiko 10k reilu ehdotus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Akordit on aina yksilökohtaisia. Minun kohdalla summaan ei suurta muutosta tullut, mutta pääsen kokonaan koroista eroon.

      Poista
  2. Hei ja tervetuloa takaisin!
    Se on mukava kuulla että synkkyys on vähän väistynyt ja toiveikkuus saa tilaa.
    Onnea myös akordista, se että tuommoinen kasa korkoja jää pois joka kuukausi helpottaa pitkässä juoksussa paljon. Kenellä Norwegianin laina oli kun tarjosivat akordia? Omalla kohdalla tuo on käsittääkseni liikkunut vain konsernin sisällä niin että nykyinen haltija on NOBA bank. Minulla myös Norwegia isoin ja siksi kyselen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos! Norskivelka on aika pitkään ollut Intrumilla hoidettavana. Neuvottelut heidän kanssaan sujui tosi mukavasti ja nopeasti. Pienen pienen viiveen käsittelyyn toi se kun vahvistivat alkuperäiseltä velkojalta että tekemämme soppari on heillekin ok. Oman kokemuksen pohjalta voin susoitella sinullekin että kannattaa yrittää neuvotella akordiata.

      Poista
  3. Moi! Oletko jäsenenä "velallisten tukiryhmä"- ryhmässä Facebookissa? Sieltä voisit saada paljon hyviä neuvoja. Sinun velkojien listalla näyttää olevan paljon sellaisia yrityksiä joiden toiminnassa on käynyt ilmi jos jonkinlaista laittomuutta yms. ja sinun voisi olla mahdollista saada jopa jotakin loppuvelkoja anteeksi, ja jo maksettuja korkoja ja kuluja takaisin. Heti pistää silmään ainakin Gothia, Westar, Bondora, Aasa, Yleislaina ja OK-perintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Velat on alunperin otettu juuri näistä kaikista roskalainoja ryöstöehdoilla tarjoavista yrityksistä.

      Poista

Ulosotto elokuu 2024 - taas yksi velka nollaan

Elokuu. Hieno kesäinen kuukausi takanapäin. Ulosottokin otti taas oman siivunsa palkasta. Katsotaan mihin rahat tällä kertaa päätyivät.  Kuu...