torstai 23. joulukuuta 2021

Ulosoton tilanne 12/2021 - kuukauden, kvartaalin ja vuoden päätösluvut

 Joulukuu. Vuosi päättyy ja uusi alkaa. Sitä ennen on kuitenkin aika hetkeksi rauhoittua ja nauttia yhteisestä ajasta perheen ja muiden läheisten kanssa. Vanhojen jouluperinteiden rinnalle on uutena traditiona tulossa blogin päivittäminen ja numeroiden läpi kahlaaminen. Tänään taas ahdistaa nämä luvut aika paljon. Joskus on helpompia päiviä, useammin kuitenkin tällaisia ahdistavia.  Velallisen elämä on oikeastaan aika raskasta.



Joulukuun palkasta ulosmitattiin saman verran kuin marraskuussa - 1 049,87 €. Tämä kohdistettiin kahdelle velalle. 2/3 Norwegianille ja 1/3 Weststarille. Viime postauksessa arvelin että noin 50% osuisi Norskille, 20% Weststarille ja loput jaettaisiin kaikille pienemmille veloille. Ennuste osui siis suunnilleen oikeaan, mutta pientä eroa on. Eli käytännössä ulosotto päätti maksaa noita kahta suurinta velkaa enemmän ja pienemmät velkojat jäivät tällä kertaa ilman suorituksia. Tiedän ensi vuonna tehdä pieniä muutoksia ennuste-työkaluuni tämän pohjalta.

Norwegianin velka on nyt lyhentynyt 4 904,99 euroa alkuperäisestä. Maaliskuuhun mennessä pitäisi mennä viiden tonnin raja rikki ja saada tämä velka alle neljänkymmen tuhannen. Se on hyvä asia, koska tämä yksittäinen velka on noin 25% koko potista ja näin ollen tekee suurimman vaikutuksen myös kuukausittaisiin korkoihin.

Muutin dashboardilla myös hieman kuvaajia tehtyjen maksujen, korkojen sekä taulukkomaksujen osalta. Nyt kuvasta näkee helposti miten iso osa maksuista menee korkojen kattamiseen. Viime vuoden osalta pylväät näyttävät todella rajuilta korkojen kohdalla. Luulen että minulla on tässä jokin virhe laskelmissa. Tuolloin minulla ei ollut kaikki luvut ja kalkulaatiot Excelissä ja jouduin kaivamaan tietoa vanhoista kuiteista sekä ulosoton tosittesta. Mielestäni korkojen määrän 2020 pitäisi olla hieman kymppitonnin päälle. Joka tapauksessa todella paljon. Korkojen määrähän pysyy näin isoilla veloilla suunnilleen vakiona (voidaan jopa puhua kiinteistä kuluista), joten on ensisijaisen tärkeää saada alkuvaiheessa maksettua mahdollisimman paljon jotta velat lyhenevät edes vähän ja korkokulutkin alkavat putoamaan.




Siirrytään sitten ennusteisiin. Vaikka neljännen kvartaalin ulosmittaukset jäivätkin 263 euroa alle tavoitteen ja ennusteen niin olen kuitenkin 1 410 € edellä huhtikuussa tekemääni nopeinta ennustetta. Suunta on siis erittäin hyvä mutta eteneminen tuntuu silti todella hitaalta. Tavoitteena saada ulosotto päättymään viimeistään yhdeksän vuoden kuluttua, 2030 vuoden lopussa.


Tavoitteet ulosotolle ja veloille 2022:

  • Maksut ulosottoon 20 000 € (tänä vuonna 17 094 €)
  • Yksi velka ulosotosta kokonaan maksetuksi (tänä vuonna 0 kpl)
  • Ulosoton ulkopuolisista veloista kokonaan maksetuksi 2 kpl - tämän jälkeen jää käyttörahaa 260 €/kk enemmän

Kovat on tavoitteet, toivottavasti nämä kaikki toteutuvat.

Nyt on kuitenkin aika toivottaa kaikille lukijoille hyvää ja rauhallista joulua sekä onnellista uutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosotto tammikuu 2023 - ihan vähän synkkää

Joo, edellisestä päivityksestä on jo kulunut kuukausi. Joulukuun tilannekatsausta en jaksanut kirjoittaa ollenkaan, koska velkojen myynti ve...