tiistai 29. maaliskuuta 2022

2022 ensimmäisen kvartaalin ennusteet ja toteuma

Ensimmäinen vuosineljännes on takanapäin, aika katselmoida miten kvartaali meni ennusteisiin nähden. Ennusteita eri skenaarioilla tein 2021 huhtikuussa, eli noin vuosi sitten. Ennusteista tarkemmin tämän linkin takana olevasta postauksesta. 2022 ensimmäiselle kvartaalille ennustin kolmen kuukauden ulosmittausten olevan tasan 7 000 euroa. Todellinen summa oli 8 276,70 €, eli menin ennusteesta yli 1 276,70 euroa. Erotus johtuu odotettua paremmasta tulospalkkiosta.


Velkakohtaisessa taulukossa suurin osa riveistä on vihreällä eli ennusteen paremmalla puolella. Tärkein selite tähän on se että olen maksanut ulosottoon ennakoitua enemmän. Toinen syy tähän johtuu ulosoton jaksotuksesta, joka tehdään puolen vuoden sykleillä, eikä kvartaaleittain. Kolmas syy tähän löytyy siitä että oikaisin hieman korkokulujen laskennassa, enkä käynyt jokaista velkaa yksityiskohtaisesti läpi siitä että ovatko kaikki korko- ja muut kustannukset korollisia.

Myös Santanderin velan punaiseen väriin löytyy helppo selitys. Kyseinen velka myytiin toiselle velkojalle (Lowellille) muutama kuukausi takaperin. Näin ollen Lowellin kokonaisosuus kasvoi, mutta maksut kohdistuvat toiselle velalle. Päätin etten tätä lähde korjaamaan laskelmiini, koska joutuisin puukottamaan taulukkoja turhan raskaalla kädellä saavutettavaan hyötyyn nähden. 


Kokonaisuus näyttää kuitenkin erittäin hyvältä. Olen tässä vaiheessa yli 3 000 euroa edellä "nopeimman ennusteen" vauhtia. Joulukuussa olin ennustetta 1 410 euroa edellä, joten kova loikka tässä on tapahtunut. Oletettavasti vauhti matkan varrella välillä hidastuu, mutta tahti on tällä hetkellä todella hyvä.


Kirjasin joulukuussa myös tavoitteita tälle vuodelle, alla punaisella tilannepäivitys.

 • Maksut ulosottoon 20 000 € (viime vuonna 17 094 €). Tilanne 29.3.2022: Maksettu 8 276,70€, tavoitteesta saavutettu 41%.
 • Yksi velka ulosotosta kokonaan maksetuksi (viime vuonna 0 kpl). Tilanne 29.3.2022: Ei muutosta, tavoitteesta saavutettu 0%.
 • Ulosoton ulkopuolisista veloista kokonaan maksetuksi 2 kpl - tämän jälkeen jää käyttörahaa 260 €/kk enemmän. Tilanne 29.3.2022: Yksi velka maksettu kokonaan, toista jäljellä 4 erää. tavoitteesta saavutettu 50%.

Kuviot ovat siis edenneet oikeaan suuntaan. Numeroiden päivittäminen ja seuraaminen lisää motivaatiota velanmaksuun todella paljon kun näkee että asiat konkreettisesti etenevät. Tällaisen velkavuoren kanssa käy muuten helposti niin että maksuille sokeutuu, mieli ajautuu syviin vesiin ja työnteko sekä velanmaksu muuttuvat merkityksettömiksi.


Edelleen tavoitteena on olla ulosottovelaton vuoden 2030 lopuksi.


Onko teillä lukijoilla mielessä jotain mitä haluaisitte vielä lisätä seurantaan tässä blogissa?

2 kommenttia:

 1. Mä tykkään noista taulukoista. On jotenkin inspiroivaa katsoa kun summa pienenee pätkä kerrallaan. Ja varsinkin kun on monta velkaa, niin odottaa, että koska päästään listaa lyhentämään. Hurjalla summalla olet vuoden aloittanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota yksittäisten velkojen kuittaamista ja lukumäärän vähenemistä minäkin odotan. Ensi maaliskuusta alkaen tulen tekemään myös ylimääräisiä maksuja ulosottoon ja aion ne kohdistaa aina pienimmille veloille. Tällä tavalla ei saa maksimaalista korkohyötyä, mutta psykologisesti valtava merkitys kun lukumäärää saa alaspäin.

   Poista

Ulosotto tammikuu 2023 - ihan vähän synkkää

Joo, edellisestä päivityksestä on jo kulunut kuukausi. Joulukuun tilannekatsausta en jaksanut kirjoittaa ollenkaan, koska velkojen myynti ve...