torstai 24. maaliskuuta 2022

Velat ulosotossa - paljonko ne lyhenee vai meneekö kaikki korkoihin?

Monia varmasti askarruttaa kuinka paljon velat käytännössä lyhenevät ulosotossa. Meneekö koko voudin nappaama summa suoraan velan maksuun vai vetääkö joku välistä?


Ulosottolaitoksen nettisivuilla asiasta kerrotaan seuraavasti:

" 6. Mitä kuluja ja korkoja maksan, kun velkani on ulosotossa?

Oikeudenkäynti- ja perimiskulut ja korot määräytyvät tuomion tai päätöksen mukaan.

Ulosoton käsittelymaksun eli taulukkomaksun suuruus on määritelty ulosottomaksuasetuksessa.

Kun palkan ulosmittaus on jatkunut kaksi vuotta, ulosoton taulukkomaksuja ei enää peritä, mikäli taulukkomaksuja on peritty vähintään 18 kuukauden ajalta."

Taulukkomaksujen suuruudesta ja muista maksuista tarkemmin ulosottoviranomaisen sivuilla tästä linkistä.


Korot tosiaan määräytyvät oikeuden tuomion mukaisesti. Alla hyvä esimerkki selventämään asiaa.


  • Velan/velkojen alkuperäinen pääoma näkyy omana rivinään erittelyssä, näille kertyy tietääkseni aina korkoa.
  • Oikeudenkäyntikulut omana rivinään, näille kertyy aina korkoa. (huom. minulla on myös kaksi velkaa, joissa oikeudenkäyntikuluja ei ole ollenkaan)
  • Kulut: monta erillistä riviä, nämä voivat olla korottomia tai korollisia riippuen tuomiosta.
  • Korkosaatavat: monta erillistä riviä, myös nämä voivat olla korottomia tai korollisia.
Ulosotossa myös korolle kertyy korkoa!

  • Pääoma ja oikeudenkäyntikulut ovat selkeät.
  • Kulut ja korkosaatavat ovat alkuperäisen velkojan sekä perintätoimiston perimiä maksuja. Näitä muodostuu yleensä kun lähettelevät perintäkirjeitä ja ns. hoitavat prosessia eteenpäin.
  • Korko on voimassa oleva viitekorko lisättynä seitsemällä prosenttiyksiköllä. Korkolain mukainen viitekorko on ollut 0% jo 1.7.2016 alkaen. Tästä tarkempi tilasto tämän linkin takaa Suomen pankin sivuilta. Lehtijuttujen perusteella korkojen nousu on tulevaisuudessa näköpiirissä.

No mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa minun velkojen kohdalla?
Se tarkoittaa sitä että korkoja ja kuluja kertyy älyttömän paljon ja tosi suuri osa  palkasta napatusta ulosmittauksesta menee ylimääräisin kuluihin.

Alla olevasta taulukosta näette tilanteen. Ulosottoon on palkastani mennyt noin 45 000 euroa. Tällä määrällä tuomitut velat ovat lyhentyneet yhteensä 17 000 euroa. Korkoja, taulukkomaksuja ja muita kuluja olen maksanut 28 000 euroa. Prosentuaalisesti tuo tarkoittaa sitä että noin 37% rahoista on mennyt velkojen lyhentämiseen ja loput 63% ylimääräisiin kuluihin.

Hyvä muistaa myös se, että vanhimmat ulosotossa olevat velat ovat noin kymmenen vuotta vanhoja kulutusluottoja, joille maksoin järkyttävän suuria korkoja jo monta vuotta ennen ulosottoa. En halua tai uskalla edes ajatella paljonko näille veloille kaiken kaikkiaan joutuu korkoja maksamaan ennen kuin kaikki on kuitattu.

Opetus kaikille - älkää ottako korkeakorkoisia kulutusluottoja!


Jos korkoihin ja kuluihin käytetyt rahat olisi kohdistettu vastaavasti pääomalle, minulla olisi tällä hetkellä velkaa todella monta tuhatta euroa vähemmän.


Toivottavasti suomessa lainsäädäntö muuttuu joskus niin että ulosoton perimät rahat kohdennetaan ensin pääomaan korkojen sijaan. Tuo toisi velalliselle ison avun - nopeuttaisi takaisinmaksua ja pienentäisi loppusummaa.
Nykysysteemi potkii turhaan jo valmiiksi maassa makaavaa velallista kansalaista.

2 kommenttia:

  1. Olisi kyllä mukavaa jos lyhennykset menesivät suoraan pääomaan, tästä on ollut puhetta mutta toivottavasti joskus siirrytään toimeenkin.

    Korkojen osalta tuo tosiaan on EKP+7%, se tässä huolestuttaa jos EKP alkaa nollasta nousta kovinkin ripeästi, niin ei enää velka lyhene yhtään. =(

    Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EKP:n nousu tekee kyllä velkojen lyhentämisestä todella vaikeaa. Nyt jo korkoihin menee kuukausittain 700-800 euroa, mahdollisen korotuksen jälkeen kaikki menisi korkoihin.

      TES-korotusten myötä palkat nousee noin 1-2% vuodessa, se ei riitä kattamaan edes yleistä inflaatiota joten aika tuhoisalla tiellä tässä ollaan henkilökohtaista taloutta ajatellen.

      Poista

Ulosotto tammikuu 2023 - ihan vähän synkkää

Joo, edellisestä päivityksestä on jo kulunut kuukausi. Joulukuun tilannekatsausta en jaksanut kirjoittaa ollenkaan, koska velkojen myynti ve...